L'etiquetatge dels aliments

L'etiquetatge dels aliments

PENSA

-

L'etiquetatge és el principal mitjà del fabricant o productor d'aliments per a comunicar al consumidor informació diversa sobre l'aliment que permeti prendre una decisió adequada segons les teves preferències i economia, a més de dur a terme una dieta més correcta, equilibrada i saludable.

Els ingredients de què estan compostos, que estan ordenats per percentatges de major quantitat a menor quantitat. Llegir-los bé és molt important per a saber què estem comprant. Fa poc, s'ha incorporat als productes envasats processats el Nutri-score, un etiquetatge frontal per a facilitar la informació nutricional amb més claredat. 

-SABIES QUE...

El Nutri-score és un semàfor nutricional: un sistema de classificació de cinc lletres i colors, en què l'A de color verd fosc és la millor opció i l'E vermella la pitjor, passant per la B, C i D, com pots veure al gràfic. Valora les aportacions nutricionals positives (contingut en fruites, verdures, fibres, proteïnes) com les negatives (calories, greixos saturats, sucres, sal) per 100 grams o mil·lilitres. 

El seu objectiu és comparar productes de la mateixa categoria; per exemple, si compres cereals, fent una ullada ho sabràs. Els aliments com la brioixeria, els embotits o els snacks tenen una composició nutricional poc saludable, amb massa sucres o greixos; en general són valorats pitjors. No obstant això, Nutri-score encara és un punt de partida ja que es produeixen contradiccions en les seves valoracions, com ara puntuar massa bé alguns aliments molt processats i malament l'oli d'oliva verge. Per això, és molt important llegir el llistat d'ingredients del producte, evitar els aliments processats per ben puntuats que estiguin, i consumir aliments frescos i de temporada.

Vegeu fitxa La dieta equilibrada.

Vegeu fitxa Cinc menjades.

Vegeu fitxa Aliments ecològics.

Vegeu fitxa Additius alimentaris.

Vegeu fitxa Consum sostenible

Queden exempts del Nutri-score:

  • Els productes frescos: carn, peix, fruites, verdures, llegums.
  • Amb només un ingredient en la composició: vinagre, mel... sempre que no estiguin processats.
  • Cafè, te, infusions d'herbes i fruites.
  • Aliments directament subministrats pel fabricant o botigues de minoristes en petites quantitats (com els plats preparats).
  • Que es venen en envasos de menys de 25 cm2: xocolatines, llaminadures, barretes de cereals.
  • Les begudes alcohòliques.

INFORMACIÓ OBLIGATÒRIA EN L'ETIQUETATGE DELS ALIMENTS ENVASATS-

  • Denominació de l'aliment.
  • Llista d'ingredients i indicació d'al·lèrgens.
  • Quantitat neta de l'aliment envasat.
  • Data de consum preferent o data de caducitat.
  • El número de lot.
  • Etiquetatge nutricional.
  • Les condicions especials de conservació i les condicions d'utilització.
  • Nom o raó social i l'adreça del fabricant o operador, si escau, importador a la UE.
  • Pel que fa a les begudes que tinguin més d’1,2 % en volum d'alcohol, s'especificarà el grau alcohòlic volumètric.

En alguns aliments, també és obligatori:

  • El país d'origen o el lloc de procedència, si procedeix d'un altre país que no sigui de la UE.
  • Les instruccions d’ús, si en absència d'aquesta informació fos difícil fer un ús adequat de l'aliment.

Al·lèrgens

-

Les etiquetes dels aliments envasats han d'indicar clarament la presència dels ingredients classificats com a possibles al·lèrgens, han de destacar amb una composició tipogràfica que la diferenciï clarament de la resta de la llista d'ingredients (p. ex., amb el tipus de lletra, l’estil o el color de fons).

El Ministeri de Consum planeja prohibir la publicitat d'aliments i begudes no saludables adreçada a nens i adolescents a televisió, ràdio, xarxes socials, webs, aplicacions, cinema i diaris. Així mateix, regularà els productes que es poden anunciar en horari infantil enfocats a menors de 16 anys prenent com a referència els perfils nutricionals de l'Organització Mundial de la Salut.

Vegeu fitxa Publicitat.

PER SABER-NE MÉS...