
PENSA
Fer una llista de la compra t'ajuda a comprar el que necessites i no fer compres supèrflues, i per impulsos, influïts pels reclams del comerç o supermercat, o el nostre estat d'ànim (gana, tristesa, frustració).
SABIESQUE...
- Fes una llista de les coses que necessitaràs comprar.
- Valora les coses realment necessàries i aquelles que només compres per capritx.
- Elabora un menú setmanal i un llistat dels productes no alimentaris que necessites reposar a la llar.
- Revisa la nevera i els armaris per saber quins productes falten i quins no.
- I finalment, no deixis que les promocions del supermercat alterin gaire la llista que havies elaborat.
La manca de previsió i la pressa no són bones a l'hora de comprar perquè:
- S'adquireixen productes innecessaris
- No es presta atenció a l'etiquetatge ni a les dates de consum preferent
- No es comparen els preus
QUÈ PUC FER JO...?
- Planifica la despesa que realment vols fer; parteix d'un pressupost i intenta no excedir-lo.
- No improvisis. És recomanable que tinguis una idea clara d'aquelles coses que realment necessites.
- No perquè sigui més barat és millor. Recorda que el producte més rebaixat, fins i tot el més barat, pot arribar a ser més car i inútil si després comprar-lo mai no l’utilitzes.
- Compara preus i qualitats, tant en l'establiment com en diferents botigues. Recorda que en les ofertes, les persones consumidores segueixen tenint els mateixos drets que en temporada normal.
Tiquet de compra. El tiquet de compra, o comprovant de la compra, s'ha de demanar i guardar-lo fins que hàgim consumit els productes comprats, ja que és la garantia del consumidor respecte als productes adquirits. És imprescindible en cas d'haver de reclamar.
- Comprar fora de les hores punta. Evita anar al supermercat quan estigui més ple: entre les 5 i les 7 de la tarda, quan s'acaba l'horari laboral, o els caps de setmana al matí.
A L'HORA DE COMPRAR ALIMENTS:
No ens hem de confondre amb els missatges comercials que apareixen en els productes. De fet, missatges com «tot natural» són insignificants des del punt de vista de la salut; «baix en greixos» no ha de significar light; i «sense sucre» vol dir que no conté sucre afegit, però no evita que el producte contingui un nivell natural de sucre o edulcorants artificials.
- Mirar, llegir i comprendre l'etiqueta.
- Comprovar que les llaunes que comprem tinguin bon aspecte, és a dir, que no estiguin rovellades, ni inflades ni, per descomptat, obertes.
- Transportar els productes congelats en bosses adequades (isotèrmiques o aïllants) i comprar-los en últim lloc, de manera que arribin a casa el més aviat possible. Així evitarem que es descongelin.
- Entendre la informació que facilita el comerciant sobre el preu de venda al públic i, si escau, sobre el preu per unitat de mesura.
Vegeu fitxa La publicitat i fitxa Les marques i la publicitat
Vegeu fitxa Dieta equilibrada.
Vegeu fitxa Additius alimentaris.
Vegeu fitxa Consum sostenible.
Vegeu fitxa Aliments ecològics.
Vegeu fitxa Alimentació i esport.
PER SABER-NE MÉS...
- La nevera ha d'estar a una temperatura d'entre 3 i 5 graus, tenint en
compte que no en totes les zones de la nevera es mantindran a la mateixa
temperatura. - La nevera ha de tenir la següent distribució: a la zona més freda de la nevera (calaixos inferiors) s'han de col·locar les fruites i verdures; al següent prestatge s'hi han de desar els peixos i les carns fresques; al centre de la nevera emmagatzemarem els lactis i finalment, a la part superior, aniran els productes ja cuinats. A la porta col·locarem l'aigua i els refrescos, així com les melmelades, les mantegues i els ous.
- Quan arribem a casa amb nous productes, hem de col·locar-los sempre darrere dels que ja tenim a la nevera.
- Vegeu fitxes malbaratament alimentari, reciclatge i prevenció de residus.
