Dispositius i pantalles

Dispositius i pantalles

PENSA

Mòbils, ordinadors, consoles de videojocs, tauletes... són d'ús habitual des d'edats molt primerenques. Els nens i els adolescents d'avui dia són interactius. La seva manera d'aprendre, de jugar i de relacionar-se passa, en molts casos, per les pantalles de l’ordinador, del telèfon mòbil o de qualsevol altre dispositiu electrònic.

SABIES QUE...

Els aparells electrònics tenen una gran petjada en emissions, i demanen molts materials (plàstics, vidres, semiconductors), a més de metalls i terres rares dels que no n'hi ha en gran abundància. A més, per la cultura d'un sol ús, genera molts residus electrònics que es coneixen com a e-waste. Per cada ciutadà europeu s'acumulen cada any entre quatre i cinc kilograms de productes elèctrics i electrònics sense fer servir, abans de ser rebutjats, segons el WEEE Forum, 57,4 milions de tones el 2021, més que la Gran Muralla Xina. Cada tona que evitem estalvia unes dues tones d'emissions de CO₂. Per això és important que tinguis cura dels teus aparells, que els arreglis, els reutilitzis i els facis servir quan calgui, sense abusar-ne.

Vegeu fitxa Reciclatge.

Vegeu fitxa de Prevenció de residus.

Vegeu fitxa Consum sostenible.

Vegeu fitxa Lleure i temps lliure.

Vegeu fitxa Internet.

Vegeu fitxa Despesa energètica a casa.

Vegeu fitxa Correu electrònic.

INFORMACIÓ D'INTERÈS

TAULETES

Una tauleta, o tablet en anglès, és un ordinador portàtil de mida més gran que un telèfon intel·ligent o una PDA (Assistent Digital Personal), integrat en una pantalla tàctil (senzilla o multitàctil) amb la qual s'interacciona fonamentalment amb els dits o amb una ploma especial, amb un teclat virtual.

El format estàndard es diu «pissarra» (Slate) i no té teclat integrat, tot i que pot connectar-se a un teclat inalàmbric (per exemple, Bluetooth) o mitjançant un cable USB.

-

E-BOOKS / E-READERS (LECTORS DE LLIBRES DIGITALS)

És una versió electrònica o digital d'un llibre tradicional. L'avantatge d'aquests equips en relació a altres dispositius electrònics com les tauletes, ordinadors portàtils o mòbils és que utilitzen la tecnologia de tinta electrònica i no tenen retroil·luminació. És similar a llegir un llibre en paper, de manera que no genera cansament per a la vista i permet un consum molt baix de bateria, ja que només hi ha un consum imperceptible per a l'equip quan es canvia de pàgina.

A diferència d'altres equips, on l'autonomia es mesura en hores, per a un lector amb tinta electrònica l'autonomia de la bateria es mesura en pàgines.

Facilita enormement l'accés a la lectura per a persones amb deficiències visuals. Alguns e-readers estan dissenyats especialment per a aquestes persones però, en qualsevol cas, tots permeten mostrar el text en diverses mides de lletra i compten amb l'opció de fer-hi anotacions i comentaris al marge.

-

QUÈ PUC FER JO...?

  • Pensa bé quines són les teves necessitats i tria el dispositiu més adequat.
  • Informa't de l'atenció al client, de les garanties que t’ofereixen i de si té servei tècnic prop d'on vius per poder dur l'aparell a reparar, en el cas que fos necessari.
  • Utilitza protectors de pantalla, per reduir la probabilitat de dany per líquids i esgarrapades.
  • Descarrega les aplicacions des de llocs segurs i, encara que l'entrada de virus és menys freqüent que en un ordinador o telèfon, és convenient que hi instal·lis un antivirus.
  • No t'hi passis hores connectat, descansa cada hora. I alterna aquest tipus d'activitats amb d'altres al món real (esport, quedar amb amics i amigues, gaudir de la natura, de la família, etc.).
  • Sigues crític amb els missatges que reps, sobretot si són violents, sexistes, alimenten l'odi, la discriminació, l'assetjament, o qualsevol conducta perjudicial per a tu, la resta de persones, la societat, i el medi ambient.
-

PER SABER-NE MÉS...