PENSA
Quan crees un compte de correu electrònic (e-mail), estàs creant una eina per comunicar-te amb els altres. Actualment és fonamental tenir un compte de correu electrònic, tant per al dia a dia com per a la feina i els estudis. Et permet enviar missatges, però també documents, vídeos o imatges de manera ràpida i senzilla. Les empreses el fan servir, per exemple, per enviar publicitat o les factures als clients; acadèmicament s'empra per compartir continguts i per comunicats generals, activitats com ara subscriure't a pàgines web, sol·licitar informació a tercers o, senzillament, comunicar-te amb amics i familiars.
Un informe del 2017 de la consultora Two Sides conclou que l'activitat vinculada amb correus electrònics a tot el món podria arribar a equivaler a la petjada de carboni que produeixen 890 milions de cotxes: un correu sense arxiu adjunt emet aproximadament un gram de CO2; un correu amb un arxiu adjunt d'un MB arriba a 19 grams de CO2. I, si l'arxiu adjunt d'un correu es reenvia o arxiva la petjada pujaria a 50 grams.
Tots els correus electrònics es troben al núvol de companyies com Google, Apple, Microsoft, Amazon, etc., que tenen uns centres de dades amb servidors gegants que consumeixen moltíssima energia. El trànsit de dades mundial augmenta un 25% cada any i les dades que queden emmagatzemades, que mai no s'han utilitzat, o estan desactualitzades, seran responsables de 6,4 milions de tones de CO2.
SABÍAS QUE...
El correu electrònic també pot causar molts problemes. Podem veure'ns bombardejats per spam (publicitat no sol·licitada), per publicitat de pàgines a les quals ens hi hem subscrit (en moltes ocasions sense adonar-nos-en) i s'ha marcat per defecte l'opció que SÍ vols rebre ofertes i promocions de l'empresa en qüestió. Per aquest motiu, tingues precaució amb els teus correus i obre només aquells que esperes o provenen d'un emissor o remitent fiable. Fins i tot alguns correus electrònics poden contenir virus que infectin i deteriorin el teu ordinador
Les estafes més comunes a través de la xarxa i a través del correu electrònic són:
- Enganys: un correu electrònic que ens informa que hem guanyat un premi, una oferta comercial, negocis rendibles, ofertes de feina des de casa, algú proper que necessita diners, o un missatge que ens demana d'entrar al nostre compte bancari, o que ens reclamen una multa. No entreu mai als enllaços, ni us comuniqueu a través del correu. Telefona a la companyia per a verificar si el missatge és real, i comprova l'adreça de correu electrònic, perquè segurament no deu ser l'oficial.
- Phishing: es tracta de missatges de correu electrònic o finestres emergents amb la finalitat de robar-nos la identitat. Acostumen a tenir l'aparença d'empreses (banc, companyies del gas, operadors d'internet, telefonia). No entreu mai als enllaços, ni us comuniqueu a través de correu. Telefona a la companyia per a verificar si el missatge és real, i comprova l'adreça de correu electrònic, perquè segurament no deu ser l'oficial.
Altres correus electrònics perillosos són els spam o els pop-up:
- Spam: es tracta de missatges electrònics no sol·licitats i enviats en quantitats massives, generalment de tipus comercial. A Espanya està prohibit per la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic.
- Pop-up: Finestra que s'obre automàticament quan fas clic en un enllaç.
Finalment, la informació més perillosa que podem rebre a través del correu electrònic són els virus informàtics. La característica comuna és que és un codi maliciós (programa maligne), que altera el funcionament del nostre ordinador, i fins i tot en pot impossibilitar el funcionament.
QUÈ PUC FER JO?
No enviïs correus innecessaris, elimina els comptes antics de correu electrònic, fes neteja d'aplicacions i neteja el correu electrònic. En reduiràs la petjada.
Si reps un correu electrònic on et demanen dades personals o financeres no responguis ni facis clic a l'enllaç que apareix en el missatge. No enviïs correus innecessaris, elimina els comptes antics de correu electrònic, fes neteja d'aplicacions i neteja el correu electrònic. En reduiràs la petjada.
Confirma les dades següents:
- Telefona al servei d'atenció al client.
- Verifica que és una companyia registrada.
- Revisa el contingut i el disseny de la pàgina.
- Mai facilitis dades financeres a través d'Internet perquè els bancs reals mai no els demanen.
- Utilitza un antivirus i un tallafocs i mantén-los actualitzats. Alguns correus electrònics contenen programari que pot causar danys al teu ordinador o rastrejar les teves activitats a Internet sense que tu te n'adonis.
- Canvia les contrasenyes sovint.
- No confiïs en les superofertes o descomptes.
Posa aquests correus en coneixement de les autoritats:
PER A SABER-NE MÉS...
- Com evitar la publicitat no desitjada
- Guia de privadesa i seguretat a internet
- INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat)
- OSI (Oficina de Seguretat de l'Internauta)
- AEPD (Agència Espanyola de Protecció de Dades)
- GREENPEACE
- Vegeu fitxes reciclatge, prevenció de residus, consum sostenible, lleure i temps lliure, internet, despesa energètica a la llar, i dispositius i pantalles