Ajuda

CONCURS ESCOLAR 2024-2025 SOBRE CONSUM RESPONSABLE

 

Consumópolis20
“SAPS EL QUE CONSUMIXES?
UNEIX-TE A UN CONSUM MÉS CONSCIENT I SOLIDARI ”

 

DOCUMENT D'AJUDA 

Benvolgut amic/Benvolguda amiga

Aquest document resol els dubtes més freqüents que puguen sorgir al llarg del concurs perquè disfrutes al màxim d'aquesta gran aventura per la ciutat del Consum Responsable. 
Si després de llegir el text tens cap dubte, pots posar-te en contacte amb nosaltres en l’adreça electrònica: consultas.consumopolis@consumo.gob.es 


CONSIDERACIONS PRÈVIES 

1. Contrasenyes 

Recordar les contrasenyes (tant la de l'equip com la teua) és fonamental per al desenvolupament de tot el joc. Memoritza-les o, si cal, anota-les en algun lloc fora de l'abast de qualsevol persona. Les contrasenyes són personals i privades, així que t'aconsellem que no les comuniques a ningú. Si es coneixen les contrasenyes dels companys d'equip, s'ha d'actuar amb prudència i no donar-les a conéixer fora del grup. 

2. Adreça  electrònica dels professors 

En registrar-te, tingues molta cura a omplir el camp Adreça electrònica. Un error en qualsevol dels caràcters impedirà que t'arribe la informació que s'ha de rebre, com ara la confirmació del mateix equip, els butlletins informatius o altres notificacions que l'organització considere oportunes. 
Per favor, assegura't que l’adreça que has escrit és, lletra per lletra, la correcta abans de confirmar. *Tant les contrasenyes com les adreces de correu electrònic, així com altres dades, es poden modificar o corregir més endavant, però sempre suposa un esforç i un retard extra que es pot evitar si es tenen en compte aquestes mesures mínimes de seguretat.  


PREGUNTES FREQÜENTS 

1. Què és Consumópolis20? 

Consumópolis20 és el concurs escolar que organitza la Direcció General de Consum i les comunitats autònomes d'Andalusia, Aragó, Principat d'Astúries, Illes Balears, Illes Canàries, Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia, La Rioja, Regió de Múrcia, Comunitat de Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Comunitat Foral de Navarra, País Basc i Comunitat Valenciana per al curs escolar 2024-2025.

Consumópolis20: el seu lema és Saps el que consumixes? Uneix-te a un consum més conscient i solidari i està adreçat a joves matriculats en el tercer cicle d'Educació Primària, en tots els cursos d'Educació Secundària Obligatòria, inclosos els cursos de Formació Professional Bàsica des de l'edició 2020-2021. 

Les activitats del concurs es desenvoluparan a través de la plataforma informativa de Consumópolis, l'adreça de la qual és www.consumopolis.es, on es pot seleccionar, d'entre les llengües oficials de l'Estat (castellà / català/ gallec / eusquera / valencià), la que es vulga per a participar en el concurs. 

2. On puc trobar les instruccions per a participar a Consumópolis20? 

En la pàgina principal del concurs, on es troba aquest document d'ajuda, hi ha un accés anomenat Instruccions, on es detalla la mecànica de totes les parts del concurs. 


3. Qui, com i on s'han d'inscriure els equips que vulguen participar-hi? 

Els professors i professores són les úniques persones autoritzades a inscriure equips. Hi ha una secció habilitada expressament per a això, “Registre”, en la qual el docent ha d'emplenar el qüestionari amb totes les dades sol·licitades. Posteriorment, el docent rebrà un correu electrònic mitjançant el qual podrà crear la seua contrasenya i validar el seu compte perquè el seu equip puga començar a jugar. 


4. Quantes persones poden formar un equip?


Cada equip ha d'estar integrat per 5 alumnes del mateix nivell de participació escolar 
i un docent que serà el coordinador o coordinadora responsable durant tot el concurs. 
Només s'accepten equips de cinc participants. En el cas que algun professor es trobe en la situació de tindre equips amb un nombre inferior, pot completar aquest grup amb alumnes d'altres classes, però sempre dins del mateix cicle escolar. 
 
En el cas de les Escoles Rurals Agrupades (CRA) que, per les seues circumstàncies geogràfiques o demogràfiques, tinguen dificultats per a formar els equips únicament amb alumnes de Tercer Cicle de Primària, aquests equips es poden completar amb alumnes de la resta de cicles de Primària. Un professor pot coordinar un o més equips, del mateix nivell o de nivells diferents (per exemple, pot coordinar un grup de 5é de Primària i dos de 2n d'ESO).Els alumnes només poden formar part d'un equip. 


5. Què passa si algun dels meus alumnes no pot finalitzar la seua participació? 

Si, per causa de força major, un membre de l'equip ha de deixar la competició, pot ser substituït per un altre, després de l’acceptació prèvia  per part de l'organització, que ha de donar les instruccions precises per a procedir a la inscripció del nou membre de l'equip.
L'alumne que substituïsca l'anterior continuarà per la mateixa fase del recorregut de caselles que va deixar aquell. És a dir, no començarà el trajecte des de la primera casella, i tindrà els punts que el seu predecessor haja aconseguit fins al moment. Si el canvi d'alumne es produeix una vegada finalitzada la primera fase de la competició (quan s'haja completat tot el recorregut), el nou jugador també tindrà tots els punts obtinguts pel company anterior i podrà passar a la segona fase (Treball en equip) juntament amb la resta de l'equip. 
Només es permet un canvi d'alumne per equip. 


6. He registrat el meu equip, però no he rebut cap correu electrònic de confirmació. Què he de fer? 

En condicions normals, si s'ha inscrit tot un equip i el sistema ha indicat que s'ha fet correctament, s'ha d'enviar un correu electrònic a l'adreça indicada en les dades d'inscripció perquè es revise i valide. 
En el cas que aquest correu electrònic no arribe, s'ha d'escriure a l’adreça electrònica de consulta de l'organització indicant la no recepció de la confirmació, juntament amb el nom donat a l'equip i el centre escolar al qual es pertany. Recordem que l'adreça de correu electrònic és consultas.consumopolis@consumo.gob.es. En molts casos, això és degut a un error ortogràfic (canvi o substitució d'alguna lletra) en el registre de correu electrònic; en aquest casel correu electrònic no arribarà mai, perquè l'adreça indicada no existeix. 


7. No recorde la meua contrasenya, com puc recuperar-la?

En la secció «Accés Coordinadors» els professors poden accedir a les dades dels seus equips i alumnes.
Si és un alumne qui oblida la seua contrasenya: l'alumne ha d'informar d'això el seu professor i aquest podrà crear una nova contrasenya des del Panell Coordinador.
Si és un professor qui oblida la contrasenya: ha d'enviar directament un correu electrònic a consultas.consumopolis@consumo.gob.es explicant que ha oblidat la seua contrasenya o que aquesta, per qualsevol motiu, no li funciona. En un període aproximat de 48 hores se li oferirà una nova contrasenya.


8. Estic escrivint bé la meua contrasenya però el sistema em diu que és incorrecta, què faig?

A vegades pot ocórrer que en configurar la seua contrasenya haja deixat espais lliures o intercanviat caràcters, comprove que està escrivint la seua contrasenya correctament.
Igual que en el cas anterior, l'alumne haurà d'informar el seu professor perquè puga crear una nova contrasenya i, si es tracta del professor, haurà d'enviar un correu electrònic a consultas.consumopolis@consumo.gob.es indicant-hi quin és el seu nom, el seu correu i la contrasenya que està utilitzant. Des de l'organització revisarem totes les dades i donarem una solució al professor.


9. No m'agrada la meua contrasenya. Puc canviar-la? 


No, només es poden realitzar canvis de contrasenya en casos provats de suplantació d'identitat o si, per problemes informàtics, algun dels caràcters produeix algun error. 

 

10. No vull participar en el concurs però vull fer servir Consumópolis20 amb els meus alumnes. És possible? 


Sí, l'accés a la plataforma per als professors que no vulguen participar en el concurs serà possible des del 01/04/2025 fins a l'inici de la següent edició de Consumópolis. 
Permet a professors i alumnes accedir al recorregut i a les diferents preguntes i proves de Consumópolis20 una vegada finalitzat el concurs. 
Per a accedir al recorregut gratuït, els professors i alumnes que ja estaven inscrits poden tornar a entrar amb el mateix usuari i contrasenya. En cas de no estar inscrits, han de seguir les instruccions d'inscripció del punt 3 del document d'instruccions. 


*IMPORTANT: No es tindrà en compte la puntuació obtinguda pels participants en el recorregut de Consumópolis en dates que no siguen les del concurs. 


 
11. Quin és el sistema de puntuació? 

La ciutat virtual de Consumópolis té deu proves que l'alumnat ha de realitzar. No hi ha cap ordre concret; l'alumnat pot accedir a les proves en l'ordre que vulga. 
Per a completar la primera part, és necessari que l'alumnat puntue en cadascuna de les deu proves: 


• BONA MEMÒRIA
• DICCIONARI
• BLACK FRIDAY
• ELS MEUS COL·LEGUES
• VERITABLE FALS 
• EL QUILOWATT
• RECARREGA EL MÒBIL
• EL DESAFIAMENT
• EL ROSCO
• UN DIA EN LA VIDA D'UN CONSUMIDOR


IMPORTANT: l'alumnat pot tornar a entrar a les proves tantes vegades com vulga per a millorar la seua puntuació i, per tant, la del seu grup. 
La puntuació màxima total per alumne o alumna i per prova és de 2.500 punts.
La puntuació màxima total per alumne o alumna en finalitzar les deu proves és de 25.000 punts. 

Els quadrats que apareixen en la vinyeta d'accés a cadascuna de les proves simbolitzen la puntuació obtinguda en la prova. 
● 0 quadres si la puntuació és 0.
● 1 quadre si la puntuació està entre 1 i 500 punts (inclusivament).
● 2 quadres si la puntuació és > 500 punts.
● 3 quadres si la puntuació és > 1.000 punts.
● 4 quadres si la puntuació és > 1.500 punts.
● 5 quadres si la puntuació és > 2.000 punts. 


12. Què passa si un membre de l'equip no ha respost a totes les preguntes però la resta de l'equip sí que ho ha fet? 

Aquest equip no haurà superat la primera fase.
Per a completar la primera part, l'alumnat ha de puntuar en cadascuna de les proves. 


13. Com puc convertir-me en un "Consumidor Expert" i un "Consumidor Mestre"?

En la primera part del concurs (10 proves) l'alumne o alumna pot obtenir alguns avantatges si aconsegueix: 

19.000 punts en total: l'alumne o alumna es converteix en un “Consumidor Expert”.
L'avatar llueix una medalla de plata.
L'avatar, juntament amb el nom d'usuari, es podrà veure durant una setmana en la pàgina d'inici del Concurs.
L'avatar té noves possibilitats de configuració.

22.000 punts en total, l'alumne o alumna es converteix en un “ Consumidor Mestre”.
L'avatar llueix una medalla d'or.
L'avatar, juntament amb el nom d'usuari, es podrà veure durant una setmana en la pàgina d'inici del Concurs.
Guanya 1.000 punts.


14. On puc descarregar la fitxa virtual? 

La fitxa virtual la pot descarregar el personal docent des d'Accés Coordinadors. 
Només es podrà descarregar quan el treball estiga revisat i aprovat per l'organització del concurs.Una vegada descarregat, el treball no es pot modificar.


15. Com puc posar-me en contacte amb l'organisme competent de la meua comunitat autònoma? 

En la pàgina principal del concurs, la mateixa on has trobat aquest document d'Ajuda, trobaràs un accés anomenat Telèfons i Adreces dels Organitzadors, on es recullen les dades necessàries per a poder posar-te en contacte amb l'òrgan competent de la teua comunitat autònoma o amb la Direcció General de Consum, si és necessari. 

Icono descarga Descargar en PDF