Elikagaiak alferrik galtzea

Elikagaiak alferrik galtzea

PENTSATU

-

Elikagaiak alferrik galtzeari buruzko 2021eko adierazlearen arabera, Nazio Batuen Ingurumenerako Programaren (PNUMA) eta hondakinen inguruko WRAP erakunde britainiarraren arabera, 2019an, 931 milioi tona elikagai galdu zen alferrik; munduko elikagaien ekoizpen osoaren % 17 zaborrera bota zen. Hau da, 40 tonako 23 milioi kamioi, elikagaiz beteta: guztiak ilaran jarriz gero, Lurrari zazpi aldiz buelta emango liokete. Horrek inpaktu izugarria du: 

Ingurumenean: NBEren arabera, munduko berotegi-efektuko gas isurien gutxi gorabehera % 8-10 kontsumitzen ez den janariari lotuta dago. Hori dela eta, elikagaiak alferrik galtzeak klima-aldaketa areagotzen du.

Gizartean: kontuan hartzen bada munduan kalitatezko elikagaiak jateko aukerarik ez duen jende kopuru handia. Elikadura eta Nekazaritza Erakundearen (FAO) arabera, 690 milioi pertsonak gosea pasatu zuten 2019an, eta, koronabirus-pandemiaren ostean, kopuru hori drastikoki areagotuko dela uste da. Horrez gain, 3.000 milioi pertsona ez dira dieta osasungarri bat ordaintzeko gai.

Eta ekonomian: kontsumitzaileen poltsikoan eragina du (jango ez den produktua ordaintzen duelako), baita, oro har, merkatuan ere.

BAZENEKIEN...

Alferrik galtzen diren elikagai gehienak, % 61, etxeetan galtzen da; % 26 elikagaien zerbitzuetan (jatetxeak, hotelak eta jantokiak). Eta, azkenik, % 13 merkataritzan galtzen da (supermerkatuak eta abar). Guztiok lagun dezakegu egoera horrekin amaitzeko.

ZER EGIN DEZAKET NIK…?

EROSKETAN ETA ETXEAN

  • -Ez ezazu baztertu elikagairik, soilik bistarako erakargarriak ez direlako. Ohitura on bat izan daiteke fruta heldua edo "zatarra" batidoak edo postreak egiteko erabiltzea.
  • Erosketak egitean, idatzi zerrenda batean zer behar duzun, etxean daukazuna kontuan hartuta.
  • Jango duzuna soilik prestatu eta jarri platerean. 
  • Garatu zure sormena; aprobetxatu hondarrak errezeta berriak egiteko.
  • -Ikasi zein den kontsumo lehenetsiaren eta iraungitze-dataren arteko aldea. Kontsumo lehenetsiaren data gainditutakoan, elikagaia kontsumitu egin daiteke osasuna arriskuan jarri gabe; ezaugarriren bat murriztu izana da gerta litekeen txarrena (kolorea, usaina, testura, zaporea). Iraungitze-datak, bestalde, kontsumitzaileari jakinarazten dio ezarritako data eta gero elikagaia kontsumitzeak osasunean arriskuren bat eragin dezakeela.
  • Ez bota kontsumo lehenetsiaren data gainditu duten elikagaiak. Esaterako:
    • Esnea ireki bada, hozkailuan gorde daiteke eta astebete geroagora arte edan.
    • Ireki gabe dagoen gurina hilabete geroago arte kontsumitu daiteke.
    • Ireki gabe dagoen gaztak beste 6 hilabete iraun dezake.
    • Irin zuriak 2 urte iraun dezake hozkailuan.
    • Oliba-olioak irekita iraun dezake 2 urte.

 

Hala ere, iraungitze-data edo kontsumo lehenetsiaren data kontuan hartzeaz gain, zure zentzumenez balia zaitezke: begiratu, usaindu eta ukitu elikagaia, egoera onean dagoen jakiteko. Susmorik txikiena baduzu, ez ezazu kontsumitu, batez ere iraungitze-data igarota badago. Zalantzarik izanez gero, galdetu helduren bati.

OSTALARITZAN-

  • Buffet librea bada, hartu soilik jango duzun janari-kantitatea. 
  • Galdetu zerbitzariari jatekoak zein tamainatakoak diren. Txikienentzat eskatu janari-kantitate txikiagoak. 
  • Sobratu den janaria ontzi batean jar diezazutela eskatu.

GEHIAGO JAKITEKO...